fbpx
Select Page

Хляб с Хрупкава Коричка

   Тази рецепта я започнах с идеята да направя италианския хлаб Чабата. Не се справих съвсем успешно и за това не го наричам Чабата, а хляб с хрупкава коричка, защото точно такъв се получи. За направата на този хляб трябва да разполагате с достатъчно време, защото втасва много бавно, но ви уверявам, че си заслужава. После може да мажете филии, да правите сандвичи или да топкате вкусна манджа.

    За един хляб от около 700 гр са ви необходими:

  • 5 гр суха мая
  • 350 гр бяло брашно
  • 100 гр типово брашно
  • ½ ч.л. сол
  • 2 с.л. зехтин
  • 300 мл хладка, почти топла вода

 

   Смесваме двата вида брашно в купата, в която ще месим хляба, правим кладенче и сипваме сухата мая. Разбъркваме лекичко с пръсти и сипваме малко по малко от водата, като бъркаме непрекъснато. Малко преди да сложим всичката вода слагаме зехтина. Довършваме водата и слагаме солта. Замесва се много меко тесто, почти лепнещо. Прехвърляме тестото в дълбока  набрашнена купа, поръсваме с брашно, покриваме с чиста кърпа и оставяме да втаса. Тестото трябва да утрои обема си. Това става много бавно. При мен стана за около 3 часа. Количеството брашно е ориентировъчно, ако е нужно се добавя още. Не забравяйте, че тестото трябва да лепне. За да го прехвърлим в друга купа само го поръсваме с брашно и го подхващаме леко без да го месим.

    След като тестото е утроило обема си го изваждаме върху силно набрашнена дъска( или кухненския плот). Внимателно го замесваме още малко, но без да го натискаме много. И пак го оставяме да утрои обема си в набрашнена купа. Този път втасва по –  бързо.

    Когато вече тестото е готово го прехвърляме директно в тавата, в която ще го печем. Тавата трябва да е добре набрашнена. Може да сложите хартия за печене от долу, но въпреки това трябва да посипете с брашно. Аз не съм ползвала хартия. Тестото го прехвърляме внимателно като го подхващаме отдолу без да го мачкаме. Оформяме хляба като поддърпваме отдолу. Поръсваме с брашно и оставяме така още около 30 минути. През това време включваме фурната на 250º като слагаме на дъното тавичка с топла вода, която трябва да заври и да образува пара. След като са минали 30 минути слагаме тавата с оформения хляб във фурната на средна ниво. Печем на 250 º 15 минути след това намаляме на 180º и печем още около 30- 35 минути. Ако прецените, че хлябът се запича доста отгоре покрийте го с алуминиево фолио. През първите 15  минути хлябът се навдига и се запича отгоре и отдолу, а през останалото време се изпича отвътре. По средата на печенето махаме тавата с водата. Много внимателно, защото може да се изгорите. Времето за печене е ориентировъчно, зависи от фурната.

   Готовият хляб изваждаме върху кухненска дъска или върху решетка без да го покриваме.

   

По този начин на втасване се получават дупките, а с горещата вода във фурната се получава хрупкавата коричка.

Да ви е сладко!