fbpx
Select Page

Масло ГХИ

   Спомням си, когато бях малка моята баба ми мажеше филии с такова масло и слагаше от горе чубричка. Викаше му претопено масло и го държеше в едно гърне в зимника. Най – вкусните филии, които съм яла някога. В последно време все по – често започнахме да се сещаме за това масло.

    ГХИ се прави от обикновено краве масло, разтопено на бавен огън. По този начин се отделят мазнините от млечните протеини(лактоза), които ще премахнем с цедка и така получаваме чисто масло. Може да се използва за пържене, за готвене, за мазане, че дори и като козметичен продукт.

    В малка тенджерка сложете студеното масло ( количеството е по ваш избор) и включете котлона. Много е важно да се прави на бавен огън, така няма да изгори, а и е по – лесно да се контролира. Аз го правя на степен 3 от 9.

    Когато маслото се стопи и започне да “ври” има този вид:

 

Масло-ГХИ

Бялата” пяна”, която се отделя е лактозата, която трябва да се отстрани. Отстраняваме я с цедка така, както се отпенва супа. Продължаваме да отпенваме, докато маслото стане прозрачно и на дъното се забележат кафеникави петна. Тогава е момента да го свалим от огъня.

Масло-ГХИ

    Готовото масло оставяме да се поохлади за около 15 – 20 минути и наливаме в подходящ съд. Аз го слагам в стъклени или порцеланови бурканчета. Съдът, в който ще съхраняваме нашето ГХИ трябва да е сух и чист. Наливайте много внимателно, защото може да пръсне и да се изгорите. Оставете бурканчетата да се охладят преди да ги приберете в хладилника. Аз зимно и есенно време не го прибирам в хладилника. Държа го на кухненския плот, а лятото го прибирам на студено.

     Също така с него може да си направите и чесново масло:

  В купичка или бурканче смесваме една скилидка счукан чесън, щипка сол, ситно нарязан магданоз и ГХИ под форма на помада. Разбъркваме и готово. Чудесно е за препечени филийки!

     Пробвайте, незаменим вкус!

Масло-ГХИ

Масло-ГХИ

Масло-ГХИ_6