fbpx
Select Page

Кьопоолу

Сезона на кьопоолуто е лятото, когато има пресни патладжани и чушки. Но може и да си го стерилизиране за зимата. Всеки си има своя вариант на кьопоолу. В различните краища на България се приготвя по различен начин. Едни слагат чушки, други-не, но основната съставка е една и съща патладжана.

Ще ви представя рецептата, която се приготвя по моя край. Най-вкусно става, когато патладжана и чушките се опекат на огън в двора. По този начин зеленчуците придобиват специфичния си вкус, но не всички имаме тази възможност. Аз ги пека на скарата за месо. За направата на кьопоолуто патладжана трябва да е много добре опечен. Може също така да го увиете във домакинско фолио и да го опечете във фурната, но лично аз предпочитам на котлона.

Необходими са ви:

 • около 3-4 патладжана
 • една голяма червена чушка,
 • една голяма зелена чушка
 • 2-3 скилидли чесън, олио или зехтин (каквото предпочитате)
 • сол, малко оцет и пресен магданоз
 1.   Патладжаните и чушките ги опичаме на котлона и ги задушаваме в съд с капак.
 2.  Обелваме ги и ги счукваме в хаванче. Не ви препоръчвам да употребявате нито блендер, нито пасатор, защото променят консистенцията на ястието.
 3.  Чушките може да ги нарежете на ситно.
 4.  Смесваме всички зеленчуци и добавяме счукания чесън, сол, една-две лъжици оцет и зехтин.
 5.  Слагаме повечко мазнина (патладжана носи доста на мазнина). Някои предпочитат олио, защото са на мнение, че зехтина променя вкуса на кьопоолуто, но на мен ми харесва. Въпрос на избор.
 6.  Поръсваме със ситно нарязан пресен магданоз  и прибираме в хладилника за няколко часа, за да се овкуси добре

Добър апетит!

Мед

Директно от Пчеларя

тел:+359/893442069