fbpx
Select Page

Картофи Гратен

   Може би ще си помислите, че няма никаква тайна в пърженето на картофи и че всеки може да си ги приготви. Не споря сигурно е така. В тази рецепта ви предлагам едни малко по-различни пържени картофки – пържени и печени с подправки.

  Нарязваме 1 кг картофи на едри парчета. Пържим ги на слаба температура (аз ползвам фритюрник на 120º). Картофите не трябва да хванат цвят, а само да омекнат от вътре. Изваждаме от фритюрника върху кухненска хартия. В тавичката на фурната постиламе хартия за печене и подреждаме картофите един до друг. Ако сте направили повечко картофи е за предпочитане да ги изпечете на два пъти, отколкото да са един върху друг.

   В една чаша смесваме две лъжици сухи подправки (риган, мащерка, босилек,чубрица, каквито подправки обичате) и две лъжици червен пушен лют пипер. Ако не обичате люто заменете го със сладък пипер. Разбъркваме добре подправките и прибавяме две супени лъжици олио, колкото да се получи гъста каша. С кухненска четка мажем картофите и ги печем на 180º докато хванат хрупкава коричка. Посоляват се след като се извадят от фурната. Тези картофи са чудесна добавка към меса на скара, пиле на грил или само да си ги хапвате така.

   Друг вариант на тези картофи е след като сте ги изпържили на слаба температура да увеличите градусите и да ги довършите пържени, докато хванат хрупкава коричка. След като ги извадите от фритюрника ги поръсете с риган.

     Добър апетит!