fbpx
Select Page

Домашен Хляб с Бига

   Богата е вид квас за приготвяне на хляб. Характерното при нея е, че се използва много малко мая, но времето на втасване е голямо. Хлябът приготвен с бига има неустоим вкус. Богата може да се използва 24 часа след втасвнето, но най- добре е да минат поне 48 часа. През това време се съхранява в хладилника.

   За бигата:

  • 2 гр жива мая
  • 280 мл вода
  • 220 гр брашно

Разтваряме маята във водата. В подходяща купа слагаме брашното и постепенно наливаме водата с разтворената в нея мая. Оставяме на стайна температура, докато се получат мехурчета( докато втаса) и прибираме в хладилника. След 24 часа е готова за ползване.

  За хляба:

  • 500 гр брашно
  • 360 мл вода
  • 3 с.л. зехтин
  • 15 гр сол
  • Цялото количество бига

Пресятото със солта брашно слагаме в дълбока купа, правим кладенче и наливаме постепенно хладката вода, всичката бига и  зехтина. Омесваме много меко, лепнещо тесто. Оставяме го да втаса поне 2-3 часа. През това време тестото е удвоило обема си. Посипваме с брашно плота, на който ще оформим хляба. Изсипваме тестото и лекичко го оформяме на правоъгълник като подхващаме отдолу без да го мачкаме, за да не спукаме мехурчетата, които са се образували. Прхлупваме единият край до средата и после другия върху него. Полученото тесто режем на толкова, колкото хляба искаме да изпечем. Аз оставих цялото тесто без да го режа и се получи един голям хляб.

   Прехвърляме много внимателно оформените хлябове( като ги подхващаме отдолу) в тавичката, в която ще ги печем. Тази тавичка предварително сме я покрили с хартия за печене и сме я поръсили обилно с брашно. Оставяме така да втаса още около 1 час.

  Втасалият хляб поставяме в предварително загрята до 250’ фурна като на дъното на фурната сме сложили друга тава с гореща вода. Парата от водата спомага за образуването на хрупкавата коричка. След около 20 минути намаляваме фурната на 220’ и печем до приятен загар на горната кора на хляба. Пече се без вентилатор и на средната скара.

   Ще получите чудесен домашен хляб с малко мая!